woensdag, december 24, 2003

'Muziekcentrum Vredenburg doet aan lichtvervuiling'

UTRECHT - Muziekcentrum Vredenburg maakt zich schuldig aan lichtvervuiling. De acht lichtkanonnen, die sinds vorige week vanaf het dak van het Utrechtse muziekpodium de lucht in stralen, vertroebelen het zicht van astronomen, zijn hinderlijk voor piloten en maken dat vogels van slag raken. Dat stelde het Platform Lichthinder woensdag.
De lichtbundels branden gedurende een periode van zes weken ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van het muziekcentrum. Ze maken onderdeel uit van een lichtkunstwerk, dat het gebouw de aanblik moet geven van een verjaardagstaart met kaarsen. De gloed van de bundels is te zien tot op een afstand van twintig kilometer.
Volgens het Platform Lichthinder draagt het muziekcentrum daarmee bij aan de steeds verder toenemende verlichting van de nachtelijke duisternis. "Duisternis is net als rust en stilte een oerkwaliteit van onze leefomgeving. Door steeds meer licht te produceren maken we van onze steden een kermis, die de kwaliteit van ons leven niet ten goede komt", aldus een woordvoerder. Het platform meent daarom dat de gemeente Utrecht regels moet opstellen om overmatige verlichting tegen te gaan.
(Bron)

Geen opmerkingen: