woensdag, december 24, 2003

Saddam werd zelf misleid over massavernietigingswapens

LONDEN - De gevangengenomen Iraakse dictator Saddam Hussein werd zelf voor de gek gehouden over zijn bezit van massavernietigingswapens. Met deze theorie, die The Guardian heeft vernomen van bronnen binnen de Britse regering, is er een nieuwe verklaring waarom er tot dusverre geen biologische en chemische wapens in Irak zijn gevonden.
Saddam en zijn belangrijkste adviseurs zouden door lagere officieren en wetenschappers zijn voorgehouden dat het Iraakse leger over massavernietigingswapens beschikte, terwijl ze in werkelijkheid waren vernietigd of niet meer bruikbaar waren. Deze valse informatie zou uit angst voor represailles zijn verspreid.
Dat ook de Britse inlichtingendienst op het verkeerde been is gezet, kwam doordat geheim agenten alleen in de hogere Iraakse machtsregionen waren geïnfiltreerd, aldus de regeringsbronnen. De vermeende dreiging van Iraakse massavernietigingswapens was voor Groot-Brittannië reden om samen met de Verenigde Staten de aanval op Irak te openen.
Het onvindbaar blijven van chemische en biologische wapens in Irak werd tot nu toe vooral verklaard uit een soort blufpokerspel van Saddam. Die zou dit wapenarsenaal al na de Golfoorlog uit 1991 hebben vernietigd maar de schijn van het bestaan van dergelijke wapens tot het einde toe hebben opgehouden. The Guardian meldde woensdag dat Amerikaanse functionarissen sceptisch hebben gereageerd op de nieuwe suggestie dat Saddam door zijn eigen mensen om de tuin is geleid. Volgens hen was het voor Saddams medewerkers makkelijk na te gaan of er ook echt bruikbare massavernietigingswapens aanwezig waren.
Maar de voormalige wapeninspecteur David Albright onderschrijft de Britse theorie. Albright had tijdens de inspecties regelmatig contact met Iraakse wetenschappers en volgens hem waren "manipulatie en overdrijving" onlosmakelijk verbonden met het systeem onder het voormalige Iraakse bewind.
(Bron)

Geen opmerkingen: