maandag, december 22, 2003

Kerstluxe wekt weerzin bij minderheid van Nederlanders

ROTTERDAM - De buik bol eten en je vergapen aan kerstcadeaus terwijl de Derde Wereld crepeert van de honger. Een op de vijf Nederlanders ergert zich aan de kerstluxe, 80 procent ziet dit niet als overvloed. Dat blijkt uit een onderzoek dat maandag is gepubliceerd door bungalowpark Center Parcs.
De kerstluxe wekt weinig weerzin in vergelijking met de ergernissen bij het inkopen voor de kerst. Van de Nederlanders vindt 52 procent het hoogst irritant dat de kerstspullen al ruim voor sinterklaas in de winkel liggen.
Van de ondervraagde vrouwen krijgt 24 procent een knagend gevoel van de uitgeefwoede tijdens de kerst. Van de mannen heeft 15 procent tijdens de kerstdis oog voor de armoede in de wereld. Bij kerst denken mannen ook minder aan dingen als naastenliefde, vrede op aarde en familie. Van de Nederlandse mannen zegt 13 procent helemaal niet van Kerstmis te houden.
De Belgen ergeren zich meer aan de kerstluxe. Een op de vier zuiderburen zit tijdens het kerstmaal met zijn gedachten bij de minderbedeelde medemens. Uit het onderzoek onder meer dan 1300 Nederlanders, Duitsers en Belgen blijkt verder dat 15 procent van de Duitsers de hele kerst het liefst slapend doorbrengt. Voor de Nederlanders is dat 6 procent en van de Belgen komt 3 procent tijdens de kerst het liefst zijn bed niet uit. Center Parcs doet regelmatig onderzoek naar de vrijdtijdsbeleving van hun publiek.
Een meerderheid van de Nederlanders, Duitsers en Belgen heeft als goed voornemen voor 2004 gezonder leven en meer genieten van het leven. Van de Nederlandse vrouwen heeft 29 procent als goed voornemen geduldiger te zijn in het nieuwe jaar.
(Bron)

Geen opmerkingen: