maandag, december 22, 2003

De Geus: 60-urige werkweek en minder pauzes

AMSTERDAM - De regels over arbeidstijden moeten worden versoberd tot het Europese minimumniveau. Werkgevers krijgen meer vrijheid om met werknemers individueel afspraken over werktijden, roosters en pauzes te maken. Dit stelt het kabinet voor bij de wijziging van de Arbeidstijdenwet.
Minister De Geus van Sociale Zaken heeft het kabinetsstandpunt in een brief aan de Tweede Kamer toegelicht. Hij betoogt dat de tien landen die in 2004 toetreden tot de Europese Unie, zich bij hun wetgeving hebben laten leiden door Europese richtlijnen. Versobering van de Nederlandse regels tot datzelfde Europese minimumniveau verstevigt volgens De Geus de concurrentiepositie. Wel blijft het mogelijk dat in CAO's afwijkende afspraken worden gemaakt.
Nu schrijft de Arbeidstijdenwet van 1996 standaardnormen voor over onder meer werk- en rusttijden, pauzes, nachtwerk en oproepdiensten. Ook zijn normen aangegeven voor maximale oprekking van de basisnormen in een overlegregeling.
In de nieuwe wet wil het kabinet alleen nog de maximale Europese normen opnemen. Werkgevers kunnen daarbinnen met individuele werknemers afspraken maken. Nu moet, als langer dan vijfenhalf uur gewerkt wordt, een half uur pauze worden ingeroosterd. Het kabinet wil de norm verlagen naar een kwartier pauze na zes uur werk.
Nu geldt in de standaardregeling een maximumwerkdag van negen uur ofwel 45 uur per week. Via de overlegregeling kan dat nu worden opgerekt tot tien uur per dag ofwel vijftig uur per week. Het kabinet wil dit oprekken tot maximaal twaalf uur per dienst ofwel zestig uur per week. Per dertien weken mag de werkweek niet meer zijn dan gemiddeld 48 uur per week.
Over nachtdiensten wil het kabinet de regels schrappen over rusttijden bij meerdere nachtdiensten, over het maximum aantal nachtdiensten en over het maximum aantal opeenvolgende nachtdiensten. Voordat de wetswijziging aan de Tweede Kamer wordt voorgelegd, worden vakbeweging, kroonleden en werkgevers in de Sociaal-Economische Raad om advies gevraagd.
(Bron)

Geen opmerkingen: