zaterdag, december 27, 2003

Nog meer 'dat zagen we aankomen'-nieuws:

Waarschuwing voor luchtvervuiling bij jaarwisseling

DEN HAAG - Patiënten met aandoeningen aan hun luchtwegen en mensen met hart- en vaatziekten kunnen tijdens de jaarwisseling beter binnenblijven. Dat adviseert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), omdat er door het afsteken van vuurwerk hoge concentraties vervuilende stoffen in de lucht komen.
Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat de kwaliteit van de lucht na de jaarwisseling door het afsteken van vuurwerk en door feestvuren korte tijd slecht is. Dit wordt veroorzaakt door fijn stof dat door het ontploffend vuurwerk en de vuren vrijkomt.
"Een verhoogde concentratie van fijn stof met het gelijktijdig optredend mengsel van andere luchtverontreiniging kan onder meer een verergering van luchtwegklachten veroorzaken, zoals astma-aanvallen, benauwdheid en hoesten", aldus het RIVM.
"Patiënten met luchtwegaandoeningen en (oudere) mensen met hart- en vaatziekten hebben hier eerder last van. Zij worden aangeraden binnen te blijven."
Het RIVM deed tijdens de laatste jaarwisseling op negentien plaatsen in Nederland onderzoek naar luchtverontreiniging. In de dagen voorafgaand aan Oud en Nieuw varieerden de hoeveelheden fijn stof in de lucht in het gehele land van tien tot 35 microgram per kubieke meter.
In het eerste uur na de jaarwisseling lagen de gemeten uurgemiddelde concentraties in de steden tussen de tweehonderd en duizend. In de meeste steden zakten die gemiddelden na het eerste uur al weer snel onder de tweehonderd. Alleen in Den Haag en Rotterdam bleef de verontreiniging nog enige uren aanhouden.
Het oplossen van de verontreiniging is afhankelijk van de windsnelheid en eventuele neerslag. Als het hard waait, wordt de vervuiling snel verdund.
(Bron)

Geen opmerkingen: