woensdag, december 24, 2003

Jonge moslims minder vroom

AMSTERDAM - Jonge moslims (tussen 15 en 34 jaar) in Nederland vinden zichzelf minder vroom dan ouderen. Ook vinden moslimjongeren het dragen van een hoofddoek minder belangrijk dan hun ouders.
Dit meldde de Volkskrant woensdag op basis van onderzoek dat het dagblad liet verrichten onder 445 moslims. Ondanks het relatief geringe aantal ondervraagden noemt de krant het onderzoek, uitgevoerd door het bureau Foquz Etnomarketing, representatief.
Van de jonge moslims omschrijft 46 procent zich als vroom tegenover bijna 54 procent van de ouderen. Ook wijst een flinke groep jongeren (ruim 31 procent) de stelling af dat een 'goede moslim doet wat de imam zegt'. Bij ouderen is dat circa 25 procent.
Het dragen van een hoofddoek blijft voor ongeveer 40 procent van de jongeren wel belangrijk. Maar dat is minder dan bij de ouderen (bijna 60 procent). Bovendien hechten mannen (50,4 procent) meer belang aan het kledingstuk dan vrouwen (45,7 procent).
Ruim 18 procent van de ondervraagde moslims bezoekt de moskee nooit, 27 procent komt er alleen op de belangrijke feestdagen en 51 procent gaat een of meerdere keren per maand.
(Bron)

Dit is toch de klassieke weg. En naarmate de ontkerkelijking voortschrijdt, zal er een kleine groep steeds strikter vasthouden aan wat zij het enige echte ware geloof vindt. De grootste groep zal vinden dat die andere groep te fundamentalistisch is, en het zal de kleinste groep zijn die de meeste aandacht krijgt, tot leedwezen van die grootste groep.

Geen opmerkingen: