woensdag, december 24, 2003

Franse regering waarschuwt voor weerbarstige oesters

PARIJS - Het Franse Nationale Instituut voor Waakzaamheid inzake Gezondheid (INVS) heeft zijn landgenoten dinsdag gewaarschuwd uiterst voorzichtig zijn bij het openen van oesters. Jaarlijks raken in Frankrijk ongeveer 2000 smulpapen gewond bij het openen van de zeevrucht. In de periode rond kerst en nieuwjaar vallen de meeste gewonden, circa achthonderd.
"Men moet waar mogelijk trachten deze ongevallen te voorkomen door eenvoudige voorzorgsmaatregelen te nemen. Ga comfortabel zitten met een oestermes en enige kennis van zaken. Gebruik speciale bescherming voor de handen bij het openen of laat de verkoper de oester openen", luidt het advies van het instituut.
De oesterkwekers hebben laten weten dat de oesters dit jaar van uitzonderlijk goede kwaliteit zijn. Door het warme weer zijn de schelpdieren eerder gerijpt. Het beste tijdstip om ze te eten is daardoor van medio januari tot medio december vervroegd. Ongeveer 40 procent van de Franse oesterkweek, dit jaar circa 137.000 ton, wordt tijdens de kerst gegeten.
(Bron)

De wraak van de oester.

Geen opmerkingen: