zondag, december 21, 2003

KNMI meet windstoten van 110 kilometer per uur

DE BILT - Het KNMI waarschuwt sinds zondagochtend voor zeer zware windstoten. In het noorden en het oosten van het land kan de wind snelheden tot 110 kilometer per uur bereiken.
De storm heeft op verscheidene plaatsen in Friesland bomen ontworteld en lichte schade aan gebouwen aangericht. Er vielen geen gewonden. Een woordvoerder van de politie concludeerde rond twee uur zondagmiddag dat de gevolgen van de storm minder erg waren dan was gevreesd.
De grootste schade werd veroorzaakt in Appelscha waar een boom op het dak van een woning viel. Bij Scharnegoutum blokkeerde een omgevallen boom de N354 enige tijd. In Drachten en Sneek waaiden platen van gebouwen en dreigde feestverlichting los te waaien.
Ook op de Friese meren, de Waddenzee en de Noordzee hebben zich geen noemenswaardige problemen voorgedaan. Een woordvoerder van de Kustwacht sprak van een relatief rustig verlopen ochtend. Wel heeft een schip voor de kust van Callantsoog vier pontons verloren. Die zijn volgens de woordvoerder vrijwel onmiddellijk gezonken. Het schip is doorgevaren naar het Duitse Emden.
De dienstregeling naar Ameland en Schiermonnikoog blijft gewoon van kracht. Wel moeten passagiers rekening houden met mogelijk kleine vertragingen. "Als er een bui met uitschieters overdrijft, blijven onze veerboten nog even voor de wal. Maar we varen zeker uit'', aldus directeur G. van Langen van rederij Wagenborg. "Alleen bij hoge waterstanden zouden wij diensten moeten schrappen. Maar dat is nu niet aan de orde.''
De schuiven van de Oosterscheldekering zijn in verband met de storm gesloten. Dit liet het hoofd van de dienstkring Deltakust van Rijkswaterstaat, ing. De Jager weten.
Door de storm en het opkomende water wordt er zondagmiddag een waterstand verwacht van ruim 3 meter boven NAP. In verband met deze stormvloed zijn de schuiven tot tegen de avond gesloten. Volgens de Jager is het zeven jaar geleden dat er voor de laatste keer zo'n hoge waterstand werd gemeten. De schuiven van de stormvloedkering zijn sinds de opening in 1986 in totaal 24 keer gesloten geweest.
Luchthaven Schiphol kampt zondag ook met problemen. Er zijn vertragingen bij het binnenkomend verkeer van andere Europese luchthavens en verwacht dat dit de hele dag zal aanhouden. Van de drie banen die het zondag zou gebruiken, konden er zondagochtend vanwege de storm twee daadwerkelijk worden ingezet, aldus een woordvoerster van Luchtverkeersleiding Nederland. Rond elf uur werd de derde baan alsnog in gebruik genomen maar verwacht wordt dat dit zondagmiddag weer moet worden ingetrokken. Voor zondagmiddag verwacht de luchthaven meer wind en slecht zicht door neerslag.
De vertragingen voor binnenkomend verkeer lopen op tot maximaal twee uur, aldus de zegsvrouw. De vliegtuigen krijgen "een volgnummer'' en moeten op de luchthaven waar zij vertrekken wachten tot ze op Schiphol aan de beurt zijn. Er zijn nog geen vluchten geannuleerd. Intercontinentale vluchten hebben geen vertraging door het weer. Uitgaande vluchten hebben nagenoeg geen last van de weersomstandigheden. Schiphol heeft zondag wat drukte betreft een "normale dag''. Dat betekent dat er in totaal ongeveer duizend vluchten worden verwerkt.
Het oosten van Nederland, met uitzondering van Groningen, heeft volgens een meteoroloog van het KNMI het ergste al achter de rug. In het oosten zijn in de nacht van zaterdag op zondag tijdens een regenstorm al windstoten met een maximumsnelheid van 110 kilometer per uur gemeten.
Door de storm kan het waterpeil voor de Nederlandse kust door opstuwing flink gaan stijgen. "In feite heeft de situatie wel iets weg van de luchtdrukverdeling die op 1 februari in 1953 in het zuidwesten van Nederland tot de watersnood leidde'', meldde Meteo Consult zaterdagavond. Het weerbureau maakte daarbij wel de kanttekening dat de voorgeschiedenis toen heel anders was. "De storm was destijds veel zwaarder en ook langduriger dan zich nu laat aanzien. Verder was er toen sprake van springtij en nu niet. En de dijken van toen en die van nu zijn in geen enkel opzicht met elkaar te vergelijken. Tot problemen zal de storm waarschijnlijk dan ook niet leiden, maar wel dus tot een sterk verhoogde waterstand aan de Nederlandse kusten.''
(Bron)

Geen opmerkingen: