AIVD: meeste Lonsdale-jongeren niet extremistisch
DEN HAAG - Slechts een klein deel (5 procent) van de zogenoemde Lonsdale-jongeren heeft daadwerkelijk rechts-extremistische denkbeelden. Verreweg de meeste jongeren die dat kledingmerk dragen, hangen geen overtuigde rechts-extremistische ideologie aan. Ook is er geen sprake van radicalisering binnen deze belangrijkste jongerensubcultuur van dit moment en worden de gabbers niet actief en systematisch geworven door extreem-rechtse partijen.
Dat stelt de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) in een nota over Lonsdale-jongeren. De problematiek van de Lonsdale-jongeren is door de media en sommige bestuurders uitvergroot, aldus de AIVD. De veiligheidsdienst ziet desondanks wel een dreiging in het fenomeen van de Lonsdale-jongeren wegens de tegenstelling tussen autochtone en allochtone jongeren. Veel Lonsdale-dragers hebben sterk nationalistische en xenofobe standpunten. Ze zijn echter niet in georganiseerd verband bezig met hun ideeën.
Minister Remkes (Binnenlandse Zaken) heeft de nota maandag naar de Tweede Kamer gestuurd. Aanleiding voor het onderzoek zijn recente incidenten in Venray en Uden. In Uden werd twee keer brand gesticht in een islamitische school. Venray was het toneel van een vechtpartij tussen allochtone en extreem-rechtse jongeren.
Die tegenstelling tussen groepen jongeren kan op termijn de samenhang in de maatschappij bedreigen. Remkes vindt dat het lokale bestuur meer aandacht moet schenken aan dit probleem. Hij zond de nota dan ook naar alle burgemeesters. De bewindsman vindt het belangrijk dat gemeenten een brede benadering kiezen om eventuele spanningen tussen jongeren tegen te gaan. Als steeds alleen incidenten eruit worden geplukt, versterkt dat de weerstand en spanningen.
Remkes pleit voor maatregelen van politie en justitie in combinatie met een samenhangende sociaal-maatschappelijke aanpak. Hij denkt daarbij aan een netwerk tussen instanties die te maken hebben met jeugd en veiligheid, zoals scholen, wijkcentra, sportverenigingen en woningcorporaties.
J. Kersten, burgemeester van Uden, is niet verbaasd over de uitkomst van het AIVD-onderzoek. "Er is nooit sprake van geweest dat Lonsdale-jongeren achter de aanslagen op de Bedirschool zaten", aldus Kersten. "Het is goed dat kledingkeuze niet direct gekoppeld wordt aan rechts-extremisme. Ik denk eerder dat groepsgedrag en drank- en drugsgebuik tot dergelijke incidenten leiden."
De burgemeester ontkent dat ooit sprake is geweest van een voorgenomen verbod op het kledingmerk in haar gemeente, zoals de media na de incidenten meldden. "Dat zou niet eens kunnen."
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten