Helft dierenasielen heeft wachtlijst
DEN HAAG - Veel dierenasielen in Nederland zitten aan het begin van de zomervakantie al tjokvol honden en katten. Ruim de helft van de asielen werkt met een wachtlijst voor mensen die hun huisdier willen afstaan. Bij 17 procent geldt zelfs een opnamestop.
Vooral voor katten is een nijpend tekort aan opvangplekken: 41 procent van de asielen zit voor deze dieren vol. In ruim een kwart (27 procent) van asielen waren half juni ook alle hondenhokken al gevuld, zo bleek maandag uit cijfers van de Dierenbescherming.
Andere dierenasielen hebben nog zeer beperkt ruimte om huisdieren op te vangen. "Ruwweg kan je concluderen dat meer dan de helft van de asielen erg vol zit met honden en dat bijna driekwart van de asielen een grote kattendrukte heeft", aldus de organisatie over haar 98 asielen.
Ruim de helft, waaronder de asielen in Den Haag, Amsterdam en Rotterdam, werkt nu met een wachtlijst voor 'afstandsdieren' om zodoende nog wat ruimte over te houden voor de opvang van zwerfdieren. De volgepakte asielen zijn niet uitsluitend een probleem van de Randstad. Onder meer Breda, Den Helder en Amersfoort hebben voorlopig een opnamestop ingesteld. De asielen krijgen de vakantiedrukte nog te verwerken.
Vakantiegangers, die geen oppas voor hond of kat konden vinden, laten hun huisdieren soms achter. Dat aantal neemt volgens de Dierenbescherming de afgelopen jaren toe. Vorig jaar vingen de asielen in de maanden juli, augustus en september ruim 18.000 katten en ongeveer 7000 honden op.
Volgens een woordvoerder van de Dierenbescherming heeft die stijging verschillende oorzaken. Mensen nemen "vrij gemakkelijk en impulsief" een dier in huis. Dat geldt met name voor een kat. De dieren worden nog te weinig gesteriliseerd of gecastreerd, zodat veel jonge kittens geboren worden, waar mensen geen weg mee weten. Ook door hoge rekeningen van de dierenarts nemen mensen in tijden van krapte of andere uitgaven wel afscheid van hun huisdier.
Het gevolg is dat een moederpoes met kittens in een doos gedumpt wordt in het bos. Of asielmedewerkers vinden een hond, die in alle vroegte is vastgeknoopt aan het hek bij het asiel. "Wie in mei bij een pension aanklopt, vist achter het net. Dat leidt tot dit dumpgedrag. Omdat de dieren daarbij tegenwoordig langer in het asiel op een nieuw baasje moeten wachten, zitten de asielen nu al propvol."
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten