NASA torpedeert komeet
PASADENA - Een Amerikaans ruimteprojectiel is maandag ingeslagen op de komeet Tempel 1. De ruimtevaartorganisatie NASA hoopt met operatie Deep Impact meer te weten te komen over het materiaal waar de kern van de komeet uit bestaat. Aan het experiment is jaren voorbereiding voorafgegaan.
De explosie moet een krater ter grootte van een voetbalstadion slaan in de komeet, die elke 5,5 jaar een elliptische baan om de zon maakt, en zo de kern van het hemellichaam blootleggen. Wetenschappers hopen materiaal vrij te maken en te kunnen onderzoeken dat miljarden jaren geleden is gevormd, toen het heelal nog jong was.
De komeet had een straal van 3 kilometer en bestaat vermoedelijk grotendeels uit rotsachtig materiaal, ijs, kool- en waterstoffen. Volgens projectleider Rick Grammier van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA kan de missie van Deep Impact de wetenschap meer inzicht geven in de ontstaansgeschiedenis van ons zonnestelsel, en mogelijk ook van het leven op aarde.
Deep Impact zelf is zo groot als een auto en zit boordevol sensoren om de botsing van zijn impactor met Tempel-1 zo goed mogelijk te meten, zo meldt Kennislink maandag. De sonde was niet de enige waarnemer in de ruimte. De NASA-telescopen Hubble, Chandra, Spitzer, ESA's röntgentelescoop XMM-Newton en ESA's kometenlander Rosetta keken allemaal naar de inslag. Ook aardse telescopen als de Very Large Telescope van ESO deden waarnemingen.
(Bron)
Foto's vind je hier.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten