donderdag, juni 28, 2007

Alle kinderen gescand op probleemrisico

AMSTERDAM - De jeugdgezondheidszorg gaat voor ieder kind in de eerste vier levensjaren na hoe groot de kans is op opgroei- en opvoedproblemen. Zonodig wordt direct hulp geboden om ernstiger problemen later te voorkomen. Dat staat in het beleidsprogramma van minister voor Jeugd en Gezin André Rouvoet van de ChristenUnie, dat vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd.
Gezinnen met problemen krijgen een 'totaalplan' waarmee de kinderen en het gezin worden geholpen. Hulpverleners weten zo van elkaar wat ze doen en één van hen coördineert de zorg via de aanpak 'Eén gezin, één plan'. In elk geval vanaf 2011 kunnen alle ouders voor hulp bij de opvoeding terecht bij een Centrum voor Jeugd en Gezin.
Via het Elektronisch Kinddossier worden vanaf volgend jaar gegevens over de kinderen overgedragen. Met een zogeheten Verwijsindex kunnen kinderen die in de problemen komen vanaf 2009 eerder worden opgespoord. Rouvoet denkt hiermee probleemgevallen sneller op te sporen en indien mogelijk in die kiem te smoren.
Ouders die de zorg ontwijken, worden actief opgezocht en aangespoord hulp te aanvaarden of, desnoods via de rechter, gedwongen mee te werken aan een betere opvoeding. "De vrijblijvendheid is voorbij", zo staat in het plan.
Bij ernstige problemen of mishandeling van kinderen kan voortaan binnen 24 uur hulp worden geboden. In spoedgevallen kan een kind binnen een week uit huis worden geplaatst.
Bij minder spoed gebeurt dit binnen maximaal twee maanden. Het aantal gezinnen per gezinsvoogd gaat omlaag naar vijftien. Dat ligt nu nog boven de twintig.
Jongeren die problemen veroorzaken, worden streng aangepakt, schrijft de bewindsman. Als zij geen zicht hebben op een opleiding of baan kunnen zij naar campussen worden gestuurd, gericht op heropvoeding, scholing en werk. Dit moet in 2011 zijn geregeld.
(Bron)

Geen opmerkingen: