dinsdag, juni 26, 2007

Onhandige kinderen gebaat bij nieuwe behandeling

GRONINGEN - Onhandige kinderen en hun ouders kunnen opgelucht ademhalen. De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) ontwikkelt een methode om onhandigheid bij kinderen te verminderen. Dat liet de universiteit dinsdag weten.
Het betreft een nieuwe behandeling van kinderen met een lichte motorische ontwikkelingsstoornis. Tot nu toe bleek behandeling daarvan weinig effectief, maar onderzoekers in Groningen hebben een behandelmethode ontwikkeld die duidelijk vooruitgang boekt.
"Men denkt vaak ten onrechte dat kinderen die onhandig zijn daar vanzelf overheen groeien, maar dat is niet zo", aldus de RUG. "Als je een kind met een lichte motorische ontwikkelingsstoornis niet behandelt gaat het vaak zelfs achteruit."
Ondanks een normale intelligentie heeft 5 tot 10 procent van de basisschoolleerlingen problemen met de motoriek.
De methode heet de 'Neuromotor Task Training'. Onderzoekster Anuschka Niemeijer: "Kinderen die op hun zesde nog met zijwieltjes fietsen worden uitgelachen. En hoewel jongens en meisjes ongeveer evenveel last hebben van onhandigheid, vallen jongens hierdoor veel sneller buiten de groep.
Iemand die goed is in sport is vaak populair. Ben je onhandig, dan loop je een groter risico buitengesloten te worden."
In de methode staat het kind centraal, worden voornamelijk dagelijkse vaardigheden geoefend en heeft de therapeut een instruerende rol.
Niemeijer: "Daarbij wordt bijvoorbeeld niet geoefend door te zeggen dat een kind tegen de bal moet schoppen, maar door het uit te legen hoe dit het beste kan. Door inzicht te geven in hoe iets werkt kan het kind het geleerde ook daadwerkelijk toepassen."
(Bron)

1 opmerking:

Zeppo zei

eh
kan je je daar als 41 jarige ook nog voor opgeven?