vrijdag, juni 29, 2007

Gemeentehuis maakt foto voor paspoort

DEN HAAG - Aanvragers van een paspoort moeten binnenkort bij de balie in het gemeentehuis een pasfoto laten maken. Ze hoeven dan niet meer eerst naar een fotograaf.
Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken vrijdag bekendgemaakt. Of er extra kosten aan zijn verbonden, is nog onbekend.
Staatssecretaris Ank Bijleveld-Schouten (Binnenlandse Zaken) wil het met de maatregel voor burgers makkelijker maken om een paspoort op te halen.
Enkele gemeenten gaan begin volgend jaar met het systeem experimenteren. Ze krijgen daarvoor fotoapparatuur en -software. Ambtenaren krijgen een training in het maken van de foto's.
Het is de bedoeling dat vanaf juni 2009 alle gemeenten foto's gaan maken. Vanaf dan zijn vingerafdrukken in het paspoort ook verplicht, die ook aan de balie worden gemaakt.
In principe is het verplicht de foto door de ambtenaar te laten maken, aldus een woordvoerster van Binnenlandse Zaken. Alleen als het niet mogelijk blijkt met de "gestandaardiseerde" apparatuur een goede foto te maken, bijvoorbeeld in het geval van bepaalde mindervaliden, kan iemand naar een fotograaf toegaan om ze te laten maken.
Of de maatregel ook voor rijbewijzen gaat gelden, is nog niet bekend.
George Kral van de stichting Nederlandse Fotovakhandel voorspelt dat er door de maatregel gegarandeerd fotozaken over de kop gaan.
De stichting, waarbij ongeveer achthonderd fotohandelaren zijn aangesloten, zal er volgens Kral alles aan doen om te voorkomen dat de maatregel wordt ingevoerd. "De Tweede Kamer zal hier toch eerst nog over moeten beslissen", zegt hij.
Kral schat dat de fotozaken per jaar zo'n 2 miljoen pasfoto's voor paspoorten maken. Met een gemiddelde prijs van ongeveer 10 euro zou de branche volgens Kral door de maatregel 20 miljoen euro mislopen.
Per jaar worden daarbij ongeveer een miljoen rijbewijzen uitgegeven, waar ook een pasfoto in moet. Als de maatregel hier ook voor gaat gelden, loopt de fotobranche nog meer omzet mis.
(Bron)

Geen opmerkingen: