dinsdag, juni 26, 2007

Softwareactivisten dreigen met Europese klacht tegen BBC

AMSTERDAM - De BBC maakt zich schuldig aan oneerlijke handelspraktijken. Een nieuwe dienst waarmee uitzendingen van de Britse publieke omroep kunnen worden teruggezien, is alleen beschikbaar voor Windowsgebruikers, en dat mag niet, zegt het Open Source Consortium.
De iPlayer, die later dit jaar gelanceerd wordt, maakt het mogelijk BBC-programma's te downloaden en gedurende een maand te bekijken. Daarna worden de programma's automatisch van de harde schijf verwijderd. Ook is het systeem voorzien van een vorm van kopieerbeveiliging (DRM), die verhindert dat de programma's verder worden verspreid. Zo is het niet mogelijk ze op een dvd te branden.
De kopieerbeveiliging werkt uitsluitend in combinatie met Windows Mediaspeler, het standaard multimediaprogramma van Microsofts besturingssysteem. Daardoor kunnen gebruikers van andere software, zoals Linux of Apples Mac OS X, de iPlayer niet gebruiken.
Het Open Source Consortium (OSC) meent dat de BBC zijn publiek zo dwingt om producten van Microsoft te gebruiken, iets wat niet past bij een publieke omroep. De activisten trekken de vergelijking met BBC-programma's die alleen op bepaalde merken televisies te bekijken zouden zijn. Ze hebben een klacht ingediend bij de Britse ministerie van handel en de Ofcom, toezichthouder op de Britse telecommarkt.
Ook dreigt het OSC een klacht in te dienen bij de Europese Commissie. Die is al jaren verwikkeld in een felle strijd met Microsoft over de handelspraktijken van de softwaregigant. De Commissie legde Microsoft een miljoenenboete op omdat het concurrerende multimediasoftware, zoals Realplayer, uit de markt had gedrukt door Windows Mediaspeler standaard in het besturingssysteem op te nemen. De Commissie dwong Microsoft bovendien een Windowsversie uit te brengen waar de mediaspeler niet in zat.
De BBC zegt de iPlayer voor alle computersystemen beschikbaar te willen stellen, maar kan niet zeggen wanneer dat gebeurt. De beschikbaarheid van kopieerbeveiligingssoftware voor andere besturingssystemen dan Windows is daarbij een struikelblok.
(Bron)

Geen opmerkingen: