woensdag, juni 27, 2007

Nederland telt weer meer miljonairs

AMSTERDAM - Het aantal miljonairs in Nederland is het afgelopen jaar fors gestegen. De groep van rijkaards in ons land zag zijn ledenbestand met 8,7 procent stijgen tot 117.400 aan het einde van 2006. Dat is meer dan het gemiddelde van 6,4 procent in Europa, blijkt uit een woensdag verschenen rapport van zakenbank Merrill Lynch en adviesbureau Cap Gemini.
Nederland deed het ook beter dan een jaar eerder, toen de groep miljonairs met 5,3 procent groeide ten opzichte van 2004. In 2006 was 0,7 procent van de Nederlandse bevolking miljonair.
In de Verenigde Staten is dit 1 procent, in Zwitserland meer dan 2,6 procent en in Braziliƫ 0,07 procent.
Het aantal vermogende particulieren (mensen met ten minste 1 miljoen dollar aan eigen vermogen exlusief de waarde van hun huis of andere dure goederen) in de wereld nam toe met 8,3 procent tot 9,5 miljoen. De rijkdom van de miljonairs steeg met 11,4 procent tot 37,2 biljoen dollar.
Volgens de onderzoekers zijn er twee belangrijke redenen voor de vermogensgroei onder particulieren. Zo droeg de economische groei van een land veelal bij aan de persoonlijke rijkdom. Ten tweede profiteerden de welgestelden van de stijgende aandelenmarkten.
In de Verenigde Staten wonen de meeste miljonairs, bijna 3 miljoen. Japan staat op de tweede plaats, gevolgd door Duitsland. De drie landen zijn samen goed voor ruim 50 procent van de miljonairs in de wereld. Nederland staat veertiende op de lijst.
Uit het onderzoek blijkt verder dat de miljonairs vorig jaar meer geld in vastgoed investeerden en minder in alternatieve beleggingen.
Ook berekenden de onderzoekers het aantal superrijken, mensen met een vermogen van meer dan 30 miljoen dollar. Deze groep steeg wereldwijd met 11,3 procent naar 94.970.
De superrijken hebben hun geld vorig jaar net iets anders besteed dan de 'gewone' rijken. De multimiljonairs staken meer geld in kunst, terwijl de minder vermogende miljonairs meer uitgaven aan juwelen.
(Bron)

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Nu zit ik me even af te vragen hoe ze dat deden toen de gulden een euro werd. Waren er toen plotseling minder miljonairs? Of werd alles in dollars omgerekend?

Hippo zei

Ehm... Halvanairs? ;-)
Ik ben denk ik ook miljonair als ik m'n geld wissel in Zimbabwaanse dollars of zo...