dinsdag, juni 26, 2007

Egyptologen: Hatsjepsoets mummie is gevonden

CAIRO - Egyptologen denken dat ze de mummie van Hatsjepsoet hebben gevonden in een kleine tombe in de Vallei der Koningen in Luxor. Zij was de beroemdste koningin van het oude Egypte en leefde rond 1500 voor Christus. Dit meldde een archeoloog maandag.
Egyptes belangrijkste archeoloog, Zahi Hawass, geeft woensdag een persconferentie in de hoofdstad Caïro. De Amerikaanse tv-zender Discovery Channel liet weten dat hij dan aankondigt wat de belangrijkste vondst wordt genoemd na de ontdekking van het graf van koning Toetanchamon.
Archeologen zeiden dat het gaat om twee vrouwelijke mummies die in 1903 gevonden zijn in een kleine tombe, die vermoedelijk van de verpleegster van Hatsjepsoet is. Verscheidene Egyptologen speculeerden in de loop der jaren dat het om Hatsjepsoet zelf ging en haar verpleegster.
Beide mummies bevinden zich op dit moment in Caïro. Hawass betwist eerdere theorieën dat de mummie met de rechterarm over de borst Hatsjepsoet is. Hij denkt dat de mummie die in de grafkist van de verpleegster lag, die van de koningin is.
Het kan zijn dat de mummie van Hatsjepsoet in de tombe van haar verpleegster is verborgen om die te beschermen tegen haar opvolger en stiefzoon Toetmosis III, die alles wat aan de overleden koningin deed denken vernietigde.
(Bron)

Geen opmerkingen: