donderdag, juni 28, 2007

Voor miljarden aan openstaande rekeningen

DEN HAAG - Van alle rekeningen die in Nederland uitstaan, wordt 2,5 procent nooit betaald. Dat blijkt uit Europees onderzoek van incassobureau Intrum Justitia naar het betalingsgedrag van mensen. Het gaat om een bedrag van 12 miljard euro.
In het onderzoek komt naar voren dat Nederland in vergelijking met andere Europese landen veel wanbetalers telt. Het Europees gemiddelde van niet betaalde nota's ligt op 1,8 procent.
Finnen betalen het vlotst. Het aantal openstaande rekeningen ligt hier op minder dan 1 procent. Tsjechiƫ is, met een percentage van 3,5 procent, het slechtst scorende land.
"Deze onbetaalde rekeningen kosten de Nederlandse economie jaarlijks 12 miljard euro, ruim twee keer zo veel als de kosten voor de onlangs geopende Betuweroute", aldus Marc van Alphen van Intrum Justitia.
"De Nederlandse zuinigheid is internationaal vermaard, het zou mooi zijn als over een tijdje het Nederlandse betaalgedrag ons land een positief imago bezorgt."
Volgens Van Alphen kan de betalingsmoraal worden opgekrikt als de overheid het incassobeleid aanscherpt "Uit het onderzoek blijkt dat de sterke economieƫn in Europa, zoals de Scandinavische landen, ook vanuit de overheid een prima incassobeleid hebben.
In de zwakke landen daarentegen, zoals die in Zuid-Europa, ontbreekt elke regulering en wordt er dan ook vaker niet betaald. In Nederland kunnen overheid en bedrijfsleven sterk verbeteren als ze een strikter incassobeleid voeren."
(Bron)

Geen opmerkingen: