dinsdag, juni 26, 2007

Nieuw deltaplan tegen hoogwater op komst

DEN HAAG/HILVERSUM - Een nieuwe Deltacommissie die een deltaplan tegen hoogwater moet opstellen, is in de maak. Staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer en Waterstaat, ChristenUnie) kondigde de installatie van zo'n commissie maandag aan in het tv-programma Netwerk.
De commissie moet een plan van aanpak ontwerpen om Nederland de komende honderd jaar te beschermen tegen hoogwater. "Zo kunnen we niet doorgaan. Het is tijd voor een nieuw Deltaplan", aldus de bewindsvrouw.
De eerste Deltacommissie werd op 18 februari 1953 geïnstalleerd na de watersnoodramp, die grote delen van vooral Zeeland en Zuid-Holland onder water zetten en bijna tweeduizend slachtoffers maakte.
Door klimaatverandering gaat het harder stormen, wordt meer water via rivieren afgevoerd en stijgt de zeespiegel. Daarom voldoet de huidige aanpak niet. De voorzitter van de samenwerkende Unie van Waterschappen, Siebe Schaap, bepleit al langer een nieuwe Deltawet. Omdat Nederland ook nog eens vol groeit, zijn de gevolgen van een catastrofe veel erger, is een extra argument in zijn ogen.
De nieuwe Deltacommissie moet mensen uit verschillende vakgebieden tellen. Huizinga wil niet alleen experts uit de waterstaathoek, maar ook mensen uit de creatieve hoek. "Dit gaat leiden tot een plan met lef en ambitie. Daar ga ik vanuit." De eerste Deltacommissie (1953-1961) werd geleid door de directeur-generaal van Rijkswaterstaat.
(Bron)

Geen opmerkingen: