zondag, juni 24, 2007

Onderzoeksjournaliste zwaar toegetakeld in Hongarije

Een Hongaarse onderzoeksjournaliste is met levensbedreigende verwondingen aan het hoofd in het ziekenhuis opgenomen nadat zij door onbekenden was aangevallen.
Het slachtoffer, de 40-jarige Iren Karman, werd vastgebonden en toegetakeld door een visser gevonden aan de oever van de Donau, een paar kilometer van de wijk van Boedapest waar zij door de aanvallers was gekidnapt.
De vereniging van Hongaarse journalisten riep de overheid op een diepgaand onderzoek in te stellen. Waarom Karman is aangevallen is niet bekend, zei de vereniging, maar eerder dit jaar heeft zij gezegd te zijn bedreigd vanwege haar onderzoek naar zwendel met olie in de jaren '90.
Door de overheid gesubsidieerde huisbrandolie, die een rode kleurstof bevat om hem te onderscheiden van duurdere dieselolie, werd 'gebleekt' en als dieselolie verkocht. Volgens de Hongaarse media leverde dat de daders mogelijk zo'n 375 miljoen euro op.
In een boek en een documentaire die Karman in 2006 aan het schandaal wijdde wordt gesuggereerd dat politiefunctionarissen, douaniers en politici in het complot zaten. Eerder dit jaar vertelde Karman voor de Hongaarse tv dat zij vaak bedreigende e-mails en telefoontjes ontving, maar dat de politie daar niet serieus op inging en niet wilde geloven dat ze verband hielden met haar onderzoek.
Toen in november een tas met documenten en een video over het schandaal uit haar auto werd gestolen wees de politie ook al elk verband met haar onderzoek van de hand.
(Bron)

Geen opmerkingen: