vrijdag, juni 29, 2007

Verburg steunt vislessen op basisscholen

AMSTERDAM - Lessen in sportvissen op basisscholen brengen scholieren respect en verantwoordelijkheidsgevoel bij voor het leven onder water. Dankzij de lessen, die worden georganiseerd door Sportvisserij Nederland, leren kinderen verantwoord omgaan met vis.
Dat schrijft minister van Natuur Gerda Verburg (CDA) in antwoord op Kamervragen van de Partij voor de Dieren (PvdD). De dierenpartij ziet hengelsport echter als een 'dieronvriendelijke hobby' en vreest eenzijdige voorlichting op de scholen.
Verburg deelt die angst niet. "Eenzijdige voorlichting zou niet goed zijn, maar volgens mij is daar ook geen sprake van", schrijft de bewindsvrouw. Ze wijst erop dat de lessen op verzoek van basisscholen worden gegeven.
Ook vindt Verburg niet dat vissen lijden onder de hengelsport. "Sportvisserij veroorzaakt, mits verantwoord uitgevoerd, geen noemenswaardig dierenleed en vissterfte", stelt de minister. Ze herinnert de PvdD eraan dat Sportvisserij Nederland in het verleden samen met de Dierenbescherming aanbevelingen heeft opgesteld voor de omgang met gevangen vis. Ook zijn er gedragscodes opgesteld voor wedstrijdvissers. De vereniging geeft daarmee blijk van haar maatschappelijke verantwoordelijkheid, vindt de bewindsvrouw.
De dierenpartij vraagt zich verder af of het enthousiast maken van kinderen voor de hengelsport verantwoord is. Verburg vindt van wel. "Juist omdat er in Nederland erg veel kinderen vissen (meer dan een half miljoen) is het belangrijk dat zij op een verantwoorde wijze leren omgaan met de vissen en de natuur."
(Bron)

Natuurlijk is het een dieronviendelijke hobby, en je maakt mij niet wijs dat het fijn is om via een haakje door je lip uit het water getild te worden.
Maar laat die kids nou maar vissen. Ik heb minder moeite met hun gevis dan met die schepen die in 1 klap een halve trog leeghalen, bij wijze van spreken.

Geen opmerkingen: