donderdag, juni 28, 2007

'Energiebedrijven moeten klanten terugbetalen'

DEN HAAG - Vrijwel de hele Tweede Kamer wil dat de energiebedrijven geld terugbetalen aan hun klanten, omdat over de periode 2003-2005 een kleine 400 miljoen euro teveel in rekening is gebracht aan transporttarieven.
Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) zegde donderdag toe dit te zullen bespreken in het overleg dat zij gaat voeren met de aandeelhouders van de energiebedrijven, dus provincies en gemeenten.
Uit onderzoek van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) is gebleken dat de vier grootste energiemaatschappijen (Essent, Nuon, Eneco en Delta) meer winst maakten dan de NMa wenselijk achtte.
Ze overtraden daarmee niet de wet en de NMa had niet de mogelijkheid tussentijds in te grijpen. Wel heeft de NMa aangekondigd de regels rond de tarieven aan te scherpen.
Van der Hoeven maakte in het overleg met de Kamer duidelijk dat ze vasthoudt aan het besluit om de energiebedrijven te splitsen in een publiek netwerkdeel en een commercieel bedrijf dat de energie levert. Volgende week vindt hierover een naar verwachting pittig debat plaats in de Eerste Kamer.
De Tweede Kamer besloot eerder al tot zo'n verplichte splitsing, maar de senaat veranderde die wetgeving. Door een motie van de Eerste Kamer werd de wet zo veranderd dat de bedrijven pas hoeven te splitsen, als ze niet voldoen aan een aantal voorwaarden.
Een van die voorwaarden was dat ze geen buitenlandse activiteiten zouden ondernemen, omdat daardoor commerciƫle risico's ontstaan die de netwerken in Nederland in gevaar brengen.
Na die motie kondigden Essent en Nuon een fusie aan, die hen is staat moest stellen beter internationaal te opereren. Bovendien kocht Delta een Belgisch afvalverwerkingsbedrijf. Een meerderheid van PvdA, CDA en VVD in de Tweede Kamer vindt met de minister dat de maat vol is en dat de bedrijven nu snel gesplitst moeten worden. SP, ChristenUnie en PVV zijn het daar niet mee eens.
(Bron)

Geen opmerkingen: