zondag, juni 24, 2007

Maïsveld verraadt gaslek op satellietfoto

WAGENINGEN - Een lekkende aardgasleiding in de grond is in de toekomst gemakkelijker te vinden, als er maar maïs of tarwe in de buurt van de leiding staat. Onderzoeker Marleen Noomen van de Wageningen Universiteit ontdekte dat de planten door het aardgas in de bodem iets verkleuren. De verandering van de kleur is met het blote oog niet te zien, maar wel op een satellietfoto.
Noomen promoveert vrijdag op het onderwerp "De hoeveelheid zonlicht die gewassen reflecteren of juist absorberen bepaalt de kleuren zoals rood, geel en groen." De verkleuringen door het aardgas zitten echter in het infrarode spectrum en die zien mensen niet.
Grote lekken die direct explosiegevaar met zich meebrengen, zijn niet met maïs of tarwe op te sporen, want de planten verkleuren pas na twee weken. Bij kleine gaslekken, die langere tijd bestaan, kan de methode wel nuttig zijn.
De satellietbeelden van nu zijn nog niet nauwkeurig genoeg om het verschil te zien. Noomen verwacht dat de technologie over een paar jaar ver genoeg is. Gasbedrijven uit Oost-Europa en Rusland zijn al geïnteresseerd in de resultaten. Deze landen leveren veel aardgas, maar kampen met achterstallig onderhoud aan de pijpleidingen.
(Bron)

Geen opmerkingen: