woensdag, juni 27, 2007

Lagere prijs voor drinkwater bepleit

AMSTERDAM - Consumentenverenigingen dringen erop aan dat het drinkwater goedkoper wordt. Waterbedrijven zouden hun winsten moeten aanwenden om de prijs te verlagen. De organisaties willen dat een toezichthouder wordt aangesteld die opkomt voor de consument. Dat hebben de consumentenverenigingen vandaag gesteld.
De Consumentenbond, de Vereniging Eigen Huis en de Vereniging voor Energie, Water en Milieu doen een gezamenlijke oproep aan minister van Vrom Jacqueline Cramer (PvdA) om in de Drinkwaterwet een toezichthouder op te nemen. Deze moet ervoor zorgen dat duidelijk wordt hoe de prijs tot stand komt.
Uit Frans onderzoek naar de prijzen in Europa, dat vorig jaar is uitgevoerd, blijkt dat de Nederlandse consument relatief veel betaalt. Alleen in Duitsland, Belgiƫ en Denemarken is het drinkwater duurder.
Nu potten de waterbedrijven volgens de organisaties hun winsten vaak op of keren ze die uit aan aandeelhouders.
Uit het onderzoek blijkt verder dat de Nederlandse consument 1,79 euro per kubieke meter drinkwater betaalt. Dit bedrag is een gemiddelde van de waterprijs van de vijf grootste steden van Nederland, meldt de Consumentenbond.
Volgens de Vereniging voor Waterbedrijven in Nederland (Vewin) is het onderzoek op verkeerde cijfers gebaseerd en ligt de gemiddelde waterprijs van het gehele land beduidend lager, namelijk op 1,69 euro.
Dit betekent volgens de woordvoerder van Vewin dat het Nederlandse drinkwater juist een goede prijs-kwaliteitverhouding kent omdat Nederland het beste drinkwater van Europa zou hebben.
De winsten van de waterbedrijven zouden worden gebruikt om te investeren in de kwaliteit van het Nederlandse drinkwater. Alleen op deze manier kan die kwaliteit behouden blijven, zegt de woordvoerder.
(Bron)

Geen opmerkingen: