donderdag, juni 28, 2007

Zeldzaam pimpernelblauwtje weggemaaid

WAGENINGEN - De zeldzame vlindersoort pimpernelblauwtje (Maculinea teleius) is van de bermen van het Drongelens kanaal verdreven door een voortijdige maaiactie van het waterschap Aa en Maas. Dit stelt de Vlinderstichting donderdag.
De natuurbeschermingsorganisatie zet zich in voor het behoud van vlinders en libellen in ons land.
Op 19 juni, enkele dagen voor de maaibeurt, was op deze plek het pimpernelblauwtje waargenomen. Vrijwel direct bracht de Vlinderstichting het waterschap hiervan op de hoogte, en herinnerde eraan dat de bermen van het kanaal niet voor midden september mogen worden gemaaid. "Door toch te maaien is nu dit deel van het leefgebied van deze bedreigde vlindersoort verdwenen", aldus de stichting.
Het waargenomen vlindertje was een 'vers mannetje', dat waarschijnlijk niet uit een ander gebied afkomstig was, omdat de vliegtijd van het pimpernelblauwtje maar net was begonnen. Het meest waarschijnlijk is volgens de natuurorganisatie dat in de zomer van 2006 een vrouwtje uit de Moerputten op de bermen van het Drongelens Kanaal is beland en daar eitjes heeft afgezet.
Het pimpernelblauwtje en zijn leefgebied zijn beschermd door een Europese richtlijn (Habitatrichtlijn). Dat houdt onder andere in, dat het leefgebied niet gemaaid mag worden tussen begin juni en midden september. De reden hiervoor is, dat in de vliegtijd bloeiende exemplaren van de waardplant Grote pimpernel (Sanguisorba officinalis) ter beschikking moeten zijn. Desondanks is dit de derde keer, dat het gebied in de vliegtijd van de vlinder gemaaid is, stelt De Vlinderstichting. Zowel het waterschap, dat het maaien aan derden heeft uitbesteed, als De Vlinderstichting heeft aangifte gedaan bij de Algemene Inspectiedienst (AID).
(Bron)

Geen opmerkingen: