vrijdag, juni 29, 2007

Plastic eendjes beëindigen 15-jarige zeereis

LONDEN - Na een tocht van circa 28.000 kilometer komt er eindelijk land in zicht voor duizenden rubber eendjes die vijftien jaar op zee hebben rondgedobberd. De gele badspeeltjes spoelen binnenkort aan op de Engelse kust, meldde The Daily Mail vrijdag.
"Het is nu onvermijdelijk dat ze opgenomen worden in de Atlantische stromingen en aan de Engelse kusten zullen verschijnen", aldus Curtis Ebbesmeyer, een oceanograaf in de Amerikaanse plaats Seattle die de rubberen beestjes jarenlang heeft gevolgd.
Ebbesmeyer noemde de omgeving van Cornwall in het zuidwesten als meest waarschijnlijke landingsplaats.
De door het zoute water en de zon sterk verbleekte badspeeltjes waren in 1992 tijdens een storm samen met ander badspeelgoed overboord geslagen van een containerschip dat uit China onderweg was naar de VS.
Veel van de oorspronkelijk 28.000 speelgoedbeestjes zijn verloren gegaan tijdens de beproeving op zee.
De eendjes dreven eerst naar het hoge noorden, waar ze in 1995 vast kwamen te zitten in het ijs in de Beringstraat. Dat duurde enkele jaren. In 2000 werden zij gezien voor de kust van IJsland en een jaar later in het noorden van de Atlantische Oceaan, ongeveer op de plaats waar ooit de Titanic zonk.
Dankzij de reis van de eendjes over drie oceanen hebben wetenschappers belangrijke gegevens kunnen verzamelen over de oppervlaktestromingen in de zeeën.
(Bron)

Geen opmerkingen: