woensdag, juni 27, 2007

Duizenden nesten Friese kwelders weggespoeld

LEEUWARDEN - In de kwelders aan de Friese Waddenzeekust zijn duizenden nesten weggespoeld. Door een combinatie van stevige noordwester wind met vloed kwamen dinsdagavond de kwelders onder water te staan.
"Zo laat in het jaar hoog water maken we nooit mee", aldus districtshoofd Nico Minnema van landschapsbeheerder It Fryske Gea woensdag.
De kwelders zijn geliefde broedplekken voor vogels omdat er veel voedsel is. Normaal gesproken lopen de kwelders zomers niet onder. De visdieven, tureluurs en grutto's werden echter verrast en waren kansloos tegen het wassende water.
"Maar het is in het ecosysteem verdisconteerd dat de vogels hun broedsels af en toe verspelen", stelt Minnema. Ook op Ameland zijn veel nesten weggespoeld door 'winterse' overstromingen.
It Fryske Gea beheert 4000 hectare aan zomerspolders en kwelders langs de Waddenzeedijk.
Ook op de Waddeneilanden zijn veel nesten weggespoeld door 'winterse' overstromingen. Van de 10.000 paar broedvogels op Ameland is het grootste deel van de jongen weggespoeld. Zeker de 5000 kokmeeuwen hebben nagenoeg alle jongen verloren. Maar ook de 3000 paartjes van de noordse stern en de tweehonderd paartjes visdieven zijn hun kroost kwijt.
Van de 4000 paartjes van de grote stern hebben 2000 kuikens het opkomende water overleefd. "Maar die zijn helemaal in paniek en dat terwijl de meeste jongen bijna aan het vliegen toe waren", aldus Jeffrey Huizenga van Staatsbosbeheer op Ameland.
Volgens Huizenga is ook op Schiermonnikoog en Terschelling de schade groot.
(Bron)

Geen opmerkingen: