Bonobo's minder lief dan gedacht
AMSTERDAM - Bonobo's stonden jarenlang bekend als een van de meest vredelievende diersoorten op aarde, maar Duitse wetenschappers hebben na onderzoek in Congo een andere kant van deze aapsoort ontdekt.
Bonobo's worden door wetenschappers gezien als het diersoort dat qua ontwikkeling het dichtst bij de mens staat. Het gedrag van de aapsoort wordt al jaren nader bestudeerd om een beter beeld te krijgen van de evolutie van de mens.
Zo werd enkele jaren geleden bekend dat de bonobo als een van de weinige diersoorten kan genieten van seks. Ze gebruiken het, naast de paringsrituelen, voor een begroeting en voor het oplossen van conflictsituaties.
Ook hadden wetenschappers uit het gedrag van de aapsoort opgemaakt dat het er in de groep een stuk vriendelijker aan toe gaat dan bij de chimpansees.
Juist die laatste groep komt er slecht vanaf in de meest recente onderzoeksresultaten. Duitse wetenschappers die de groep bonobo's vijf jaar volgden in centraal Afrika, kwamen tot de ontdekking dat de dieren een bredere menukaart hanteren dan tot op heden werd gedacht.
Naast eekhoorns, kleine antilopen en knaagdieren blijkt de bonobo ook chimpansees te verorberen. De hippie-apen, zoals de bonobo's liefkozend genoemd worden, bleken in de vijf jaar dat ze gevolgd werd, tien keer een jacht naar een chimpansee te hebben ondernomen.
Met een groep bonobo's kropen ze muisstil door struikgewassen om bij een groep chimpansees te komen. De dieren kozen voor een geluidloze tactiek zodat de prooi niet snel een boom in kon rennen.
Bij minder dan de helft van de missies had de bonobo succes. Opvallend aan de aanvallen was dat de vrouwtjes ook deel uitmaakten van het jachtteam, iets wat bij de meeste diersoorten niet vaak voorkomt.
"We hebben altijd het idee gehad dat jagen een mannenzaak is in het dierenrijk. Onze studie toont aan dat dit dus niet altijd het geval is", zei de Duitse onderzoeker Gottfried Hohmann tegenover Reuters. Hohmann maakt deel uit van het Max-Planck Instituut voor Evolutionaire Antropologie in Leipzig.
De uitkomsten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het vaktijdschrift Current Biology.
(Bron)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten