zaterdag, oktober 18, 2008

Nederlandse wietexport is twee miljard waard

AMSTERDAM - Nederlandse wietkwekers verdienen jaarlijks ruim twee miljard euro met illegale export. Dat zegt politiecommissaris Max Daniel zaterdag in NRC Handelsblad.
Uit ramingen blijkt volgens de commissaris, die de landelijke bestrijding van hennepteelt leidt, dat ieder jaar meer dan vijfhonderd ton nederwiet de grens over gaat.
Ruim tachtig procent van de illegale kweek is bestemd voor export, stelt Daniel. Vooral vanuit Engeland, België, Duitsland, Scandinavië en de Baltische Staten zou de vraag groeien. Hierdoor neemt de criminaliteit rond hennepteelt toe. "In Nederland gebruiken vierhonderdduizend mensen hennep. Als dat alles zou zijn, hadden we een heel beheersbaar probleem."
De politie signaleert, net als bij heroïne- en cocaïnehandel, ook bij de hennepteelt een verwevenheid tussen onder- en bovenwereld. Zo zouden banken hypotheken verstrekken aan wietkwekers.
Verder helpen bedrijven en aan landbouwuniversiteiten verbonden laboratoria volgens Daniel kwekers het productieproces van hennep te optimaliseren.
(Bron)

Geen opmerkingen: