dinsdag, oktober 14, 2008

'Ouderen sterven eerder door babytaal'

AMSTERDAM - Uit recent onderzoek blijkt dat het gebruik van babytaal tegenover ouderen een schadelijk effect kan hebben op hun gezondheid. Dat meldt De Telegraaf.
Vaak is het goed bedoeld, de kinderlijke opmerkingen tegenover oudere mensen. " Hoe voelen we ons vandaag?" en "Gaan we lekker slapen?" zijn veelgehoorde termen in bejaardenhuizen.
Toch wordt de gesprekspartner niet beter van die goedbedoelde opmerkingen. "Het kan er zelfs voor zorgen dat ouderen 7,5 jaar vroeger sterven dan mensen die niet kinderlijk behandeld worden", zegt een woordvoerder van het Nationaal Ouderenfonds tegenover De Telegraaf.
Een onlangs uitgevoerde studie van de Amerikaanse onderzoekster Becca Levy van de Yale Universiteit leverde opmerkelijke resultaten op. Zij onderzocht 660 mensen met een leeftijd van 50 jaar en ouder.
Het Ouderenfonds kreeg de resultaten onder ogen. "Daaruit blijkt dat een kinderlijke behandeling bij ouderen stress kan veroorzaken, waardoor hun lichamelijke en geestelijke gezondheid in gevaar komt."
(Bron)

Iedereen die goed bij zijn of haar hoofd is, wordt wel een beetje gek als z/hij aangesproken wordt met 'Gaan we lekker een drukje doen?' of 'Kom, we gaan lekker naar bed' en dat laatste dan niet in de seksuele zin. (Voorbeelden uit de praktijk - vooral bij die eerste wist ik even niet wat ik hoorde maar m'n toenmalige collega had het echt tegen een bewoner van het verpleeghuis die op de postoel gezet ging worden.)

Geen opmerkingen: