maandag, oktober 13, 2008

Wapen voor alle parketpolitie

AMSTERDAM - De parketpolitie moet voortaan altijd een wapen dragen. Dat schrijft minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) maandag als antwoord op vragen van haar partijgenoot Attje Kuiken.
Die wilde weten wat de wapenregels zijn voor de parketpolitie, die zorg draagt voor de beveiliging van bijvoorbeeld rechtbanken en de Tweede Kamer.
Ter Horst schrijft dat politiebeambten kunnen beschikken over een wapenstok, pepperspray en een pistool. Zij kunnen die wapens echter niet altijd gebruiken. Zo is in sommige gerechtsgebouwen bepaald dat de agenten geen pistool dragen.
Dat vergroot de kans dat agenten niet kunnen handelen in situaties waarbij dat wel nodig is, erkent ter Horst in navolging van Tweede Kamerlid Kuiken, die eraan twijfelde of beambten voldoende kunnen ingrijpen als een situatie daarom vraagt.
Ter Horst gaat bij de korpsbeheerders benadrukken dat alle agenten 'bij de uitoefening van de aan hen opgedragen taken de volledig toegekende bewapening dienen te dragen'.
Ter Horst laat nog wel ruimte voor uitzonderingen voor gevallen waarin het dragen van een wapen niet opweegt tegen de risico's, bijvoorbeeld in het cellengebied van een gerechtsgebouw.
(Bron)

Geen opmerkingen: