maandag, oktober 13, 2008

Witte leeuwen met gemuteerd gen uitgezet in wild

AMSTERDAM - Onderzoekers van een Zuid-Afrikaans natuurreservaat hebben voor het eerst weer witte leeuwen vrijgelaten in het wild, in de hoop dat de dieren zich zullen voortplanten met geelbruine soortgenoten.
De witte leeuwen zijn uitgezet in het Sanbona Wildlife Reserve aan de westkust van Zuid-Afrika. Ze behoren niet tot een aparte leeuwensoort en zijn ook niet albino. Een gemuteerd gen zorgt ervoor dat hun vacht een spierwitte kleur heeft.
Door hun opvallende uiterlijk zijn de dieren in het nadeel bij de jacht. Ook zijn ze in het verleden erg aantrekkelijk gebleken voor jagers vanwege hun vacht. De laatste in het wild levende exemplaren zijn vermoedelijk in 1970 gevangen. Sindsdien is er eindeloos met witte leeuwen gefokt in circussen en dierentuinen, waardoor er inteelt is ontstaan.
De onderzoekers van het Sanbona Wildlife Reserve hebben hun witte leeuwen eerst geleerd om te jagen en in het wild te overleven. Ze hopen dat de dieren zich nu in het natuurreservaat kunnen voortplanten met andere leeuwen, zodat de genetische samenstelling van hun nakomelingen verbetert.
"Door te paren met geelbruine leeuwen zal het gen van witte leeuwen weer sterker worden", verklaarde woordvoerder Veronique von Rehbinder in de Zuid-Afrikaanse krant Independent Online. "Er is veel te lang doorgefokt met de dieren vanuit een te kleine beginpopulatie."
Als de witte leeuwen inderdaad een geelbruine partner vinden, zullen er echter niet meteen witte welpen worden geboren, want het gen voor een witte vacht is recessief.
Maar de onderzoekers hopen dat er na enkele generaties wel weer nieuwe en sterkere witte leeuwen ter wereld zullen komen in het natuurreservaat. Dat is mogelijk als twee dieren met 'witte' genen elkaar treffen.
Als dat is gebeurd, valt het onmiddellijk op", aldus Von Rehbinder. "De vacht van witte welpen is bij hun geboorte meteen helemaal wit."
(Bron)

Op naar de zebraleeuwen en de koeleeuwen ;-)
(Herinnert u zich Elsa de leeuwin nog?)

Geen opmerkingen: