dinsdag, oktober 14, 2008

Zeven verdachten opgepakt voor miljoenenfraude

AMSTERDAM - Zeven verdachten zijn dinsdag opgepakt voor grootschalige witwasserij en belastingontduiking. Samen hebben ze volgens het Openbaar Ministerie 22 miljoen euro witgewassen en vijf miljoen euro aan belastinggeld ontdoken.
Voor het onderzoek zijn achttien panden doorzocht in Amsterdam, Utrecht en Zutphen. Ook in het buitenland zijn huizen doorzocht.
De groep verkocht op papier potten, pannen en messensets aan bedrijven in Spanje, Italië, Duitsland en Frankrijk. Het OM vermoedt dat het keukengerei nooit echt aan die bedrijven is geleverd maar op de zwarte markt is beland.
De bedrijven kregen contant zwart geld van de verdachten. Ze betaalden hen vervolgens via de legale weg terug - betalingen die konden doorgaan voor geld voor het keukengerei -, waarmee het geld was witgewassen.
De Belastingdienst heeft voor miljoenen aan niet betaalde belasting opgeëist en beslag gelegd op panden met inboedel en auto's.
Bij het onderzoek heeft justitie samengewerkt met Europol en Eurojust, die de samenwerking op justitieel gebied tussen verschillende landen regelen.
(Bron)

Geen opmerkingen: