donderdag, oktober 16, 2008

Brein kan verlamde pols activeren

Uit een Amerikaans onderzoek bij apen blijken de hersenen in staat om verlamde lichaamsdelen weer aan te sturen. Dit kan leiden tot nieuwe behandelingen voor mensen met een dwarslaesie of herseninfarct.
Twee apen leerden om met een polsbeweging een computerspel te spelen. Daarna werd hun pols tijdelijk verlamd. Om door te kunnen spelen, moesten ze een hersencel leren besturen.
Wanneer ze deze hersencel activeerden, werd er een signaal doorgegeven aan hun pols en konden ze die weer gebruiken. De activiteit van de hersencel konden de dieren zien op een scherm.
Hieruit bleek dat de apen heel goed konden leren hoe ze de hersencellen konden besturen. Ze bleken hiervoor ook hersencellen te kunnen gebruiken, die in eerste instantie niet bedoeld zijn om spieren in de pols aan te sturen.
Nu wordt een verlamming soms verholpen met een apparaatje dat elektrische impulsen geeft aan de verlamde spieren. Hier is vaak een andere spier voor nodig, waarmee het apparaatje wordt geactiveerd. Met deze resultaten lijkt het dus in de toekomst mogelijk om de hersenen opnieuw deze taak te geven.
Het onderzoek werd uitgevoerd aan de Universiteit van Cleveland. Onderzoeksleider Dawn Taylor laat de Amerikaanse pers weten dat de resultaten veelbelovend zijn, maar dat het nog tientallen jaren zou kunnen duren voordat deze methode toegepast kan worden bij mensen.
(Bron)

Geen opmerkingen: