donderdag, oktober 16, 2008

'Google verdient flink aan typefouten'

AMSTERDAM - Zoekmachine Google verdient geld aan typefouten van internetgebruikers, het zogeheten 'typosquatting' ('typfoutkraken'). Dat stelt Harvard-professor Ben Edelman.
De wetenschapper, tevens werkzaam voor beveiligingsbedrijf McAfee, heeft zelf onderzoek naar het fenomeen gedaan en wil dat er maatregelen getroffen worden tegen de zoekmachine.
Typosquatting - ook wel url-gijzelen genoemd - is een vorm van internetmisbruik gebaseerd op het feit dat mensen zich wel eens vergissen bij het intypen van een websiteadres. De typosquatter zet een website op, waarvan het adres een veel voorkomende typfout bevat.
Iedere keer als een internetgebruiker een webadres verkeerd invoert, komen ze terecht op een website van een typosquatter. Populaire websites om te typosquatten zijn Youtube, Cartoon Network en Wikipedia.
Van de twintigduizend best bezochte websites in de VS zijn er volgens Edelman 'miljoenen' vergelijkbare domeinnamen in het bezit van typosquatters.
Google verdient geld aan deze sites omdat ze voornamelijk vol staan met reclame van Googles eigen advertentiedienst Adsense. Voor iedere advertentie waarop geklikt wordt ontvangt Google een geldbedrag. Om hoeveel geld het precies gaat is niet bekend.
Volgens Edelman onderneemt Google hierdoor bewust geen actie tegen typosquatting. Ook beweert de wetenschapper dat de zoekmachine juridisch in overtreding is. Het bedrijf is bij wet verplicht links die sterk lijken op geregistreerde handelsnamen uit zijn zoekindex en zijn advertentieprogramma te verwijderen.
Edelman wil een rechtzaak beginnen tegen Google, maar het bedrijf zegt onder andere tegenover technologiemagazine Wired dat het onschuldig is. Het zou voor het bedrijf onmogelijk zijn om vast te stellen welke domeinen handelsmerken schenden. Daarnaast is het lastig om eigenaren van typosquatting sites op te sporen.
De zoekgigant belooft wel op verzoek van getroffen ondernemingen te sterk gelijkende domeinnamen te verwijderen. Een rechter in de Amerikaanse staat Illinois beslist binnenkort of Edelman een zaak heeft.
(Bron)

Geen opmerkingen: