donderdag, oktober 16, 2008

Raad wil Aboutaleb als burgemeester Rotterdam

ROTTERDAM - De Rotterdamse gemeenteraad heeft Ahmed Aboutaleb donderdagmiddag voorgedragen als opvolger van Ivo Opstelten. De raad gaf de PvdA-politicus de voorkeur.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken moet de voordracht officieel nog bekrachtigen. Aboutaleb wordt de eerste Nederlandse burgemeester van Marokkaanse afkomst.
De raad noemde Aboutaleb donderdag onder meer "erg geïnteresseerd in lokaal bestuur" en "inspirerend voor alle Rotterdammers". Ook is de PvdA'er innemend en heeft hij de gave voor het woord, aldus de raad. "En heeft hij lef getoond in het verleden."
De voormalige wethouder van Amsterdam maakte zich geregeld kwaad over de politiek in Den Haag en stak dat niet onder stoelen of banken. Als staatssecretaris staat hij bekend als een no-nonsense bruggenbouwer.
Zijn enige overgebleven tegenkandidaat, de Maastrichtse burgemeester Gerd Leers, liet donderdagmiddag al weten dat hij niet was verkozen.
"Ik ben om twee uur gebeld door de gemeente Rotterdam om te horen dat ik uit de race ben", aldus de burgemeester van Maastricht.
Leefbaar Rotterdam lag een lange tijd dwars. Zijn Marokkaanse afkomst en het feit dat hij Amsterdammer en PvdA-er is speelde daar een belangrijke rol in. Ook zagen ze liever hun eigen kandidaat Wim van Sluis als nieuwe burgemeester.
Eerder op de dag werd officieus bekend dat burgemeester van Maastricht Leers en staatssecretaris van Sociale Zaken Ahmed Aboutaleb (PvdA) de twee overgebleven kandidaten waren van de vertrouwenscommissie.
Na de mededeling van Leers wordt daaraan nu in de wandelgangen getwijfeld. De raad vergadert al sinds twee uur achter gesloten deuren.
In de De Limburger zei Leers zich te kunnen vinden in de keuze voor Aboutaleb. "Een prima vent. Hij past goed bij Rotterdam."
De Maastrichtse burgemeester is niet van plan een gooi te doen naar andere burgemeestersposten. Wat hij wel gaat doen is nog niet bekend. Zijn tweede termijn in Maastricht maakt hij in elk geval niet af.
In maart diende de huidige burgemeester van Rotterdam, Ivo Opstelten na tien jaar zijn ontslag in. Opstelten zit nog op zijn post tot eind dit jaar.
Oud-burgemeester Bram Peper vindt Ahmed Aboutaleb een uitstekende keus voor het burgemeesterschap van Rotterdam. De PvdA-politicus noemt zijn partijgenoot "een flinke vent, die bereid is zijn nek uit te steken".
Peper stelde dat de stad "een luxeprobleem had" door te kunnen kiezen uit drie zeer capabele kandidaten. Ook burgemeester Gerd Leers (CDA) van Maastricht en voormalig wethouder Wim van Sluis (Leefbaar Rotterdam) waren in de race.
Burgemeester Job Cohen heeft verheugd gereageeerd op de voordracht van zijn oud-wethouder Ahmed Aboutaleb tot burgemeester van Rotterdam.
"Ahmed heeft hier in Amsterdam een voortreffelijke vooropleiding gehad. Ik wil Rotterdam hier geweldig mee feliciteren", liet Cohen donderdag weten.
Het Platform Buitenlanders Rijnmond noemt het "zeer goed nieuws" dat de gemeenteraad donderdag Ahmed Aboutaleb heeft voorgedragen als burgemeester van Rotterdam.
"Rotterdam krijgt een nieuwe burgervader met erg veel positieve bagage", aldus coördinator Mohamed Bibi. Bovendien vindt de organisatie het "erg goed dat Rotterdam een gekleurde burgemeester krijgt. We praten in deze stad heel veel over participatie en integratie, maar met deze voordracht geeft de raad ook een heel duidelijk, positief statement af over de multiculturele Rotterdamse samenleving."
Het Platform Buitenlanders merkt wel op dat Aboutaleb een burgemeester voor de hele stad moet worden. "Hij heeft natuurlijk een Marokkaanse achtergrond, maar dat betekent zeker niet dat de nieuwe burgemeester bepaalde kleuren of religies anders moet benaderen dan de rest van de Rotterdammers. De kracht van een burgervader is juist dat hij overal boven staat."
Het zou volgens Bibi een goede zaak zijn als Aboutaleb op het gebied van integratie in grote lijnen het beleid van zijn voorganger Opstelten voort zou zetten.
(Bron)

Als ie het wordt, is dat een gemis voor het kabinet. En Leefbaar Rotterdam moet zich kapot schamen. Maar dat is geen nieuws.

Geen opmerkingen: