vrijdag, oktober 17, 2008

Aldi en Lidl stoppen met vlees van gecastreerde varkens

AMSTERDAM - De supermarkten Aldi en Lidl verkopen vanaf begin volgend jaar alleen nog vleeswaren van niet-gecastreerde varkens. Dat hebben de concerns besloten na overleg met Varkens in Nood, zo maakte de stichting vrijdag bekend.
Biggen worden gecastreerd omdat het vlees anders kan stinken in de pan. Varkens in Nood wil af van de castratie, omdat consumenten maar eens in de dertig jaar het risico lopen stinkend varkensvlees te kopen. Aldi en Lidl kunnen zich daarin vinden.
De koepel van supermarkten beloofde eerder al dat de supers vanaf voorjaar 2009 geen producten meer verkopen van varkens die zonder verdoving zijn gecastreerd. De varkenshouders leren nu hoe ze de dieren moeten verdoven tot er uiterlijk in 2015 alternatieven moeten zijn gevonden voor de ingreep.
Varkens in Nood daagt twee andere supermarkten, AH en C1000, die nu niets extra's willen doen. Volgens Hans Baaij, directeur Varkens in Nood, voelen deze bedrijven zich niet verantwoordelijk voor dierenwelzijn.
"Dat zijn ze wel. Ze hebben de touwtjes in handen en dragen verantwoordelijkheid voor de manier waarop varkens in Nederland worden gehouden. Supermarkten bepalen het aanbod en de prijzen en dus uiteindelijk ook het dierenwelzijn", meent Baaij.
Hij wil een uitspraak van de rechtbank over deze kwestie, aangezien de afweging tussen de belangen van een supermarkt of van varkens nooit is gemaakt. Volgens Baaij is sprake van nalatigheid op het gebied van dierenwelzijn.
Baaij hoopt dat het voorbeeld van Aldi en Lidl navolging vindt. "Dit is echt een doorbaak. En als zij het kunnen, waarom andere bedrijven dan niet." Coop verkoopt al sinds april hoofdzakelijk vlees van niet-gecastreerde varkens.
(Bron)

Geen opmerkingen: