donderdag, oktober 16, 2008

Paardenkastanjes massaal geveld door bacterie

AMSTERDAM - Een groot deel van de kastanjebomen in Nederland is aangetast door een bloedingsziekte en het merendeel overleeft dit niet. De oorzaak is een bacterie die kan worden bestreden met antibiotica, maar dat is vanwege de volksgezondheidsrisico's ongewenst.
Dat schrijft minister van Natuur Gerda Verburg (CDA) woensdag in antwoord op Kamervragen van de Partij voor de Dieren (PvdD).
Fractievoorzitter van de PvdD Marianne Thieme had vragen gesteld over de kwestie na een uitzending van EĆ©nVandaag, waarin werd beweerd dat de helft van de Nederlandse kastanjebomen doodgaat.
Verburg zegt de sterfte van kastanjebomen te betreuren, 'maar helaas zijn er weinig mogelijkheden om hier iets aan te doen'. Zieke paardenkastanjebomen worden vervangen door andere boomsoorten of kastanjebomen van een resistenter type, schrijft Verburg. Die zien er wel anders uit.
Volgens de bewindsvrouw sterven kastanjebomen met waarneembare bloedingen sowieso, maar hebben bomen die nog niet of in lichte mate zijn aangetast, een kans om te overleven. Of de huidige afsterving van kastanjebomen onomkeerbaar is, is volgens haar echter niet te voorspellen.
Zij kan dan ook geen kansberekening geven voor de bomen waarvan wordt verondersteld dat ze zullen overleven. "De percentages die circuleren in de media, betreffen aangetaste bomen."
Ook in Belgiƫ, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland komt de ziekte op veel plaatsen voor, meldt de minister. De omvang van het probleem daar komt overeen met Nederland. Ook in deze landen worden geen maatregelen genomen tegen de bacterie, de Pseudonomos syringae.
(Bron)

Geen opmerkingen: