zaterdag, oktober 18, 2008

Verbod op zeehondenbont ter discussie

BRUSSEL - Het unieke Nederlandse en Belgische handelsverbod op zeehondenbont staat ter discussie. De ministers van Milieu van de 27 EU-landen bespreken dinsdag een EU-voorstel dat minder ver gaat.
Zonder aanpassing moet Nederland wellicht toch producten toelaten van 'humaan gedode zeehonden': als een zeehond bijvoorbeeld met een gerichte kogel is gedood in plaats van met een knuppel is doodgeslagen.
Minister Jacqueline Cramer (Milieu) bepleit bij het EU-beraad dat Nederland strenger mag zijn dan de EU-afspraak. Liever nog ziet Cramer dat de hele EU-afspraak net zo streng wordt als de Nederlandse en Belgische regeling.
Een totaalverbod is namelijk beter te controleren dan een verbod op 'humaan gedode zeehonden'. Dat vereist dat er steeds controleurs meelopen met de jagers. De landen met zeehondenjacht moeten dan certificaten uitgeven die garanderen dat strenge regels in acht zijn genomen.
De zeehondenjacht vindt voornamelijk plaats in Canada, Groenland (Denemarken) en Namibiƫ. Jagers in deze landen leveren zo'n 60 procent van de 900.000 zeehonden die jaarlijks in de wereld worden gedood. Andere landen waar de zeehondenjacht wordt beoefend zijn Zweden, Finland, Noorwegen, Groot-Brittanniƫ, IJsland, Rusland en de Verenigde Staten.
Nederland verbiedt sinds eind vorig jaar de handel in alle producten van zeehonden, in navolging van Belgiƫ. Dat gebeurde na sterk aandringen van de Tweede Kamer. Tegen het Nederlandse en Belgische verbod heeft Canada inmiddels een klacht ingediend bij wereldhandelsorganisatie WTO. Inmiddels heeft de WTO de klacht van Canada afgewezen, meldde een Nederlandse deskundige vrijdag.
(Bron)

1 opmerking:

Anoniem zei

Wat zijn we weer bespottelijk.