zondag, september 13, 2009

Opnieuw spanningen in Culemborg

CULEMBORG - In de Culemborgse wijk Terweijde is in de nacht van zaterdag op zondag opnieuw onrust ontstaan. De mobiele eenheid greep rond middernacht in om twee groepen jongeren uit elkaar te halen. Dat maakte de politie bekend.
De confrontatie was van korte duur, aldus de woordvoerder. Buurtagenten wisten door bemiddeling de raddraaiers tot de orde te roepen.
Even daarvoor was de straatverlichting in de buurt om nog onduidelijke reden uitgevallen. De politie zette om die reden tijdens de ingreep een helikopter in om de omgeving te verlichten.
Volgens een getuige waren er zeker zestig leden van de mobiele eenheid betrokken bij de actie. De grootte van beide groepen jongeren schatte hij in op ongeveer honderd.
De onrust in de als achterstandswijk bekend staande buurt duurt nu al bijna een week. De beroering zou het gevolg zijn van ruzie tussen jeugdgroepen.
(Bron)

Ik ben daar opgegroeid, keurige nieuwbouwwijk met rijtjeshuizen, afgewisseld met een paar lage flatjes en één hogere. Iets verderop woonden Molukse en Indische mensen en daar moest je dus wezen als je goeie nasi wilde maken (toko aan huis). De enige wijkspanning die ik me van toen kan herinneren, was een in mijn kinderogen complete belegering van de Molukse wijk ten tijde van de kapingen (een soort afzetting rondom die wijk).
En ik herinner me ook nog de eerste 'Morokkaan' zoals dat toen heette die in het flatje in een zijstraat kwam wonen, die door onze buurvrouw direct onder haar hoede werd genomen om wegwijs te worden in onze bureaucratische maatschappij.
Maar zoals alle nieuwbouwwijken: als je er niets aan doet, wordt het vanzelf een oudbouwwijk, de kinderen groeien op, de samenstelling verandert, en nieuwe gezinnen trekken weer liever in de nieuwe nieuwbouwwijken.

Geen opmerkingen: