maandag, oktober 13, 2008

'Afname biodiversiteit niet voor 2010 gekeerd'

BARCELONA - Het is volgens deskundigen niet meer mogelijk voor 2010 het verlies van biodiversiteit te keren. Dat zeiden de wetenschappers tijdens het Wereld Conservatie Congres in Barcelona tegen de Britse nieuwszender BBC.
Meer dan tweehonderd landen spraken in 2002 af in acht jaar tijd de afname van de biologische verscheidenheid aanzienlijk te verminderen. Op die manier zou niet alleen de natuur in stand worden gehouden, maar zou ook armoede worden tegengegaan en zou de economie een impuls krijgen.
Volgens de deskundigen hebben maar zestien landen de afspraken van het biodiversiteitsverdrag CBD in hun landelijke beleid meegenomen.
Ook hebben ministers van Milieu en Natuur minder te zeggen dan hun collega's van bijvoorbeeld Economie, waardoor het lastig is maatregelen te nemen, concluderen de deskundigen.
Vorige week werd bekend dat een op de vier zoogdiersoorten met uitsterven wordt bedreigd. Zeker 1141 van de 5487 soorten vallen volgens de internationale natuurbeschermingsorganisatie IUCN in de categorie 'bedreigd'. De IUCN spreekt zelfs van een heuse uitstervingscrisis.
Ook is berekend wat het verlies aan biodiversiteit kost. De afname van de hoeveelheid bos staat jaarlijks op de rekening voor een bedrag groter dan de kosten van de hele kredietcrisis.
Volgens een recent rapport heeft Europa de meeste vooruitgang geboekt op het gebied van natuurbescherming. Dit continent zal echter ook de afgesproken doelen in 2010 niet halen. Pas in 2050 zouden alle doelen voor Europa kunnen zijn behaald.
(Bron)

Geen opmerkingen: