woensdag, februari 04, 2009

Duitse wetenschappers vinden ‘ouderdomsgen’

AMSTERDAM - Onderzoekers van de universiteit in Kiel hebben aangetoond dat een specifiek gen de levensverwachting van mensen spectaculair beïnvloedt.
De wetenschappers vergeleken het DNA van 388 Duitse proefpersonen die de leeftijd van 100 jaar hadden bereikt met dat van ruim 700 mensen uit allerlei leeftijdsgroepen. Het onderzoek wordt beschreven op de Amerikaanse nieuwssite ScienceDaily.
Ze stelden vast dat het merendeel van de 100-jarigen beschikte over een gen met de naam FOXO3A, dat al langer wordt geassocieerd met ouderdom.
In de controlegroep van jongere mensen werd datzelfde gen veel minder vaak aangetroffen.
Een eerste aanwijzing voor het ‘ouderdomsgen’ werd vorig jaar al gevonden, toen bleek dat veel Japanse mensen van 95 jaar en ouder drager zijn van FOXO3A.
Hoofdonderzoekster Almut Nebel van de universiteit in Kiel wijst erop dat het onderzoeksresultaat pas geldig is als het wordt bevestigd tijdens studies met verschillende bevolkingsgroepen.
Tussen Japanse en Europese mensen zijn grote genetische verschillen.
''We hebben nu de laatste onzekerheid weggenomen over de connectie tussen ouderdom en FOXO3A. Dit gen is waarschijnlijk overal ter wereld een belangrijke factor bij het bereiken van een hoge leeftijd.”
De wetenschappers willen nu vervolgonderzoek doen naar de precieze werking van het ‘ouderdomsgen’.
“Opvallend is bijvoorbeeld dat de invloed van het gen bij 100-jarigen veel groter is dan bij 95-jarigen”, aldus Nebel. “Maar een probleem is dat er maar erg weinig honderdjarigen zijn te vinden die mee willen werken aan een wetenschappelijke studie.”
(Bron)

Geen opmerkingen: