maandag, februari 02, 2009

Haatzaaiende teksten extreem rechts bestraft

ROTTERDAM - De rechtbank in Rotterdam heeft maandag uitgehaald naar twee leden en de leider van de inmiddels opgeheven Nationale Alliantie.
De voorzitter noemde de discriminerende en haatzaaiende teksten op de website van de vroegere extreem rechtse partij ''laag bij de grond'' en ''volstrekt verwerpelijk''.
Bijna twee jaar stonden de uitlatingen met een ''giftig karakter'' op de fora van de NA. Ze hadden volgens de rechters direct moeten worden verwijderd.
Om meer kracht bij te zetten, legden zij voormalig voorman Jan Teijn en de twee leden hogere straffen op dan het Openbaar Ministerie (OM) had geƫist. Teijn kreeg zes maanden voorwaardelijke celstraf en een taakstraf van 120 uur.
De leden kregen ieder een voorwaardelijke celstraf van drie maanden en een werkstraf van 60 uren. De straf tegen Teijn viel hoger uit, omdat hij in het bezit was van kinderporno en een stroomstootwapen.
De Rotterdammer verklaarde twee weken geleden dat hij de grote hoeveelheid racistische, beledigende en antisemitische teksten over joden en moslims op de website niet had gezien.
Ze waren kennelijk ondergesneeuwd. Sommige andere teksten had hij bewust laten staan. Hij vond ze wel stevig, maar dacht dat de grenzen van het strafrecht niet werden overschreden.
Volgens de rechtbank hadden de gewraakte uitlatingen een dreigende lading. Hierdoor gaan mensen zich naar hun mening onveilig, onrustig en niet welkom voelen.
Het was in Teijns voordeel dat hij tijdens de zitting afstand nam van de inhoud ervan. De man zei toen bovendien dat hij het rechtse gedachtegoed inmiddels vaarwel heeft gezegd. Ook de politiek heeft hij achter zich gelaten.
Zijn twee medeverdachten verklaarden eveneens hun leven te hebben gebeterd. Een van hen stond juist terecht voor het plaatsen van discriminerende teksten. Hij zette volgens de rechtbank aan tot haat, discriminatie en tot geweld tegen mensen om hun ras.
Hij bevestigde twee weken geleden dat hij fragmenten uit Mein Kampf, het boek van Adolf Hitler, op de site had gepost.
(Bron)

Geen opmerkingen: