zaterdag, februari 07, 2009

Categorie open deur:

Groene woonomgeving is gezond

UTRECHT - Mensen die in een groene woonomgeving wonen voelen zich niet alleen gezonder, ze zijn ook gezonder. Ze bezoeken minder vaak de huisarts.
Met minder bezoekjes aan de dokter voor depressie, diabetes, COPD en duizeligheid lijken ze gezonder dan mensen in de steden. Dit blijkt uit onderzoek van NIVEL-onderzoeker Jolanda Maas.
Vooral mensen met een lagere sociaal-economische status, kinderen en ouderen hebben profijt van meer groen in de woonomgeving. Volgens de onderzoekster herstellen mensen die meer tijd doorbrengen in een groene woonomgeving sneller van stress.
"Ziekte of het overlijden van een naaste hebben bijvoorbeeld bij mensen die ‘groen’ wonen minder effect op hun gezondheid. Maar ook ‘bewegen’ en ‘sociale contacten’ zijn niet helemaal weg te cijferen als verklaring voor de heilzame werking van groen.
Zo tuinieren mensen uit een groene woonomgeving vaker en langer, en fietsen zij meer minuten naar hun werk. Verder voelen zij zich minder eenzaam en ervaren ze minder vaak een tekort aan sociale contacten."
Maas stelt dan ook dat er meer aandacht moet komen voor groen in de leefomgeving bij het inrichten van wijken en steden.
Ook zou de Nederlandse gezondheidszorg groen actiever moeten inzetten voor de gezondheid van patiƫnten. Zo zou een huisarts bijvoorbeeld patiƫnten vaker aan moeten raden een wandeling te gaan maken in het bos.
(Bron)

Ik woon in een verhoudingsgewijs heel groene wijk. Hoewel - toen ik hier kwam wonen, was het nog veel groener. Tussen alle subwijkjes was veel groen, her en der waren veldjes en bosschages. Zo kon je van het station naar de winkel lopen en (in het juiste seizoen uiteraard) even wat hazelnoten plukken. Verderop stonden huizen in een hoefijzervorm rond een groot veld met flinke wilgen. Sommige plekken waren duidelijk een beetje vergeten, ze werden wel bijgehouden in de zin van eens per zoveel tijd maaien, maar dat resulteerde juist in wuivende velden bloeiende kruiden, die plots geen onkruid meer waren.
Het is allemaal weg. Er is nog veel groen, maar het meeste vind je nu rondom de wijk en langs de sloten. Veel struiken zijn gekapt want 'sociaal onveilig'. Alle verloren hoekjes zijn volgebouwd.
Zou nu de gemiddelde gezondheid van de wijkbewoners achteruit gaan?

Geen opmerkingen: