donderdag, februari 05, 2009

Groepsdans stimuleert kuddegedrag bij mensen

AMSTERDAM - Als mensen in groepsverband marcheren, dansen of meezingen met muziek gedragen ze zich daarna volgzamer. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers aangetoond.
De onderzoekers van Stanford University deelden tijdens een experiment 96 proefpersonen op in verschillende groepen om ze vervolgens enkele gezamenlijke activiteiten te laten ondernemen.
Bij sommige opdrachten was het belangrijk dat mensen als groep opereerden, bij andere activiteiten was er meer ruimte voor eigen invulling.
De leden van de ene groep moesten bijvoorbeeld naar een liedje luisteren en de tekst zachtjes voor zich uit mompelen, terwijl andere clubjes gezamenlijk en hardop moesten meezingen.
Verder kregen sommige proefpersonen de opdracht om er met z'n allen wild op los te dansen, terwijl anderen een strak gecoördineerde groepsdans uitvoerden.
Uiteindelijk speelden alle deelnemers aan het experiment een spel met geld waarbij ze op een bepaald moment moesten kiezen tussen hun eigen belang en het groepsbelang.
Bijna alle mensen die tijdens de eerdere activiteiten meer als groep dan als individu hadden geopereerd, bleken erg gevoelig voor het groepsgevoel. Ze kozen zonder te aarzelen voor het belang van de groep.
Proefpersonen die niet hadden deelgenomen aan een groepsdans of een gezamenlijke zangsessie, waren eerder geneigd om voor zichzelf te kiezen.
De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift New Scientist.
Volgens hoofdonderzoeker Scott Wiltermuth van Stanford University bewijst het experiment dat groepsactiviteiten zoals marcheren en dansen kunnen worden gebruikt om de gedachtegang van mensen te beïnvloeden.
"Dit soort activiteiten geven ons het gevoel alsof we onderdeel zijn van een groter geheel", aldus Wiltermuth. "Daardoor gaan we het welzijn van de groep net zo belangrijk vinden als ons eigen welzijn."
(Bron)

Geen opmerkingen: