donderdag, februari 05, 2009

Geen extra compensatie bij hoge servicekosten huur

DEN HAAG - Mensen met hoge servicekosten voor hun huurwoning krijgen geen extra compensatie met de huurtoeslag.
Minister Eberhard van der Laan voor Wonen en Wijken vindt dat aanvullende maatregelen te ingewikkeld uit te voeren zijn.
Dat heeft de bewindsman woensdag laten weten. Het gaat om compensatie voor een vereenvoudiging van de verstrekking van huurtoeslagen. Op dit moment mogen mensen het huurbedrag waarover zij huurtoeslag krijgen met maximaal 48 euro voor de servicekosten ophogen.
Dat systeem wordt vereenvoudigd door een vaste ophoging van 13 euro voor mensen onder de 65 jaar en 20 euro voor 65-plussers.
In grove lijnen blijft het totale bedrag aan huurtoeslag daarmee gelijk. De versimpeling pakt echter slecht uit voor bijvoorbeeld gehandicapten die in een aangepaste woning met hoge servicekosten wonen.
Een meerderheid in de Tweede Kamer had Van der Laan daarom gevraagd of hij de pijn voor deze mensen kan verzachten. Volgens de minister betekent dat echter dat de Belastingdienst tussen de 10.000 en 20.000 aanvraagformulieren handmatig moet invoeren. Daarmee wordt de, ook door de Tweede Kamer gewenste, vereenvoudiging om zeep geholpen.
Het is de vraag of het parlement meegaat met zijn redenering. Tweede Kamerlid Staf Depla van de PvdA heeft al aangekondigd dat hij de versimpeling van de huurtoeslag wil terugdraaien als de groep mensen met hoge servicekosten de dupe wordt van de vereenvoudiging.
(Bron)

Geen opmerkingen: