vrijdag, februari 06, 2009

'Latitude is bedreiging voor de privacy'

AMSTERDAM - Google Latitude, eerder deze week gelanceerde software voor mobiele telefoons waarmee vrienden elkaar op de hoogte kunnen houden van hun lokatie, vormt een ernstige bedreiging voor de privacy.
Dat stelt althans de organisatie Privacy International, die de dienst onder de loep nam. Met Latitude kunnen vrienden op Google Maps van elkaar zien waar ze zich bevinden. De software bepaalt dat aan de hand van lokatiegegevens van gsm-masten, wifitoegangspunten en GPS.
Volgens Google is de privacy goed gewaarborgd: de dienst werkt alleen als die expliciet wordt ingeschakeld, en gebruikers kunnen precies bepalen met wie ze welke informatie willen delen.
Privacy International vindt dat onvoldoende. Volgens de organisatie kan Google niet voorkomen dat derden de dienst inschakelen zonder dat de gebruiker dat merkt. De organisatie wijst bijvoorbeeld op de mogelijkheid dat een werkgever zijn personeel voorziet van mobieltjes waarop Latitude is geactiveerd, of dat iemand de dienst op andermans telefoon inschakelt als de eigenaar even weg is van zijn bureau.
"Op dit moment is Latitude een geschenk voor stalkers, nieuwsgierige werkgevers, jaloerse partners en geobsedeerde vrienden", constateert Privacy International. De organisatie roept Google op om de software te voorzien van periodieke herinneringen, die de gebruiker er op moeten wijzen dat Latitude actief is.
"Ondanks het feit dat de meeste scenarios die worden geschetst onwaarschijnlijk zijn, nemen wij dit issue serieus en luisteren we altijd naar feedback van onze gebruikers", reageert een woordvoerder van Google Nederland.
Het bedrijf zegt "op heel korte termijn" te zullen zorgen dat de software gebruikers op de hoogte stelt dat Latitude is geactiveerd. Op dit moment is dat alleen het geval op de Blackberryversie.
(Bron)

Ik zei het al...

Geen opmerkingen: