zaterdag, februari 07, 2009

Vader zit vast voor besnijdenis dochter

HAARLEM - Een 29-jarige Haarlemse vader van Marokkaanse afkomst wordt ervan beschuldigd zijn 5-jarige dochter te hebben besneden.
De rechtbank in Haarlem heeft deze week het voorarrest van de man verlengd, zo heeft persofficier Frances Schlingemann in Haarlem zaterdag bevestigd.
De verdachte, M. El M., werd eind oktober vorig jaar al opgepakt, maar justitie heeft dat nooit naar buiten gebracht. De Haarlemmer ontkent dat hij zijn dochter heeft besneden.
De pleegouders van het meisje hebben vorig jaar aangifte gedaan. Artsen hebben vastgesteld dat de geslachtsdelen van het kind verminkt zijn.
De vader is zware mishandeling telaste gelegd. Volgens de officier moeten nog vele getuigen en deskundigen worden gehoord. De inhoudelijke behandeling van de zaak is vermoedelijk in mei.
Tussen de zomer van 2007 en het voorjaar van 2008 kwamen bij de meldpunten voor kindermishandeling (AMK's) en de Kinderbescherming 44 meldingen binnen over meisjes die waren besneden of het risico liepen besneden te worden.
Staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) vreest dat dit aantal slechts het topje van de ijsberg is.
Bussemaker wil dat in de opleiding van medewerkers van AMK's en de Kinderbescherming meer aandacht komt voor de verminking van geslachtsorganen van vrouwen, liet ze de Tweede Kamer vrijdag weten.
Eerder zei ze te overwegen naar Frans voorbeeld ouders van meisjes uit landen waar deze praktijk voorkomt een contract te laten ondertekenen als de meisjes hun land van herkomst bezoeken. In dat contract staat dat genitale verminking in Nederland strafbaar is.
Bij gebleken schending van het contract volgt vervolging en mogelijk een celstraf. Als risicolanden gelden onder meer Eritrea, Sudan en Ethiopiƫ.
(Bron)

Geen opmerkingen: