vrijdag, februari 06, 2009

Amsterdam wil toch onderzoek naar hiv-healings

AMSTERDAM - Amsterdam wil dat minister Ab Klink (Volksgezondheid) toch onderzoek doet naar zogeheten hiv-healings in Zuidoost.
De betrokken wethouders Freek Ossel en Marijke Vos hebben hem hier in een brief om gevraagd, bevestigde een gemeentewoordvoerder vrijdag een bericht hierover in Het Parool.
Klink liet in december weten dat niet goed kan worden aangetoond dat bij de gebedsbijeenkomsten van de pinkstergemeente een aanmerkelijke kans op schade aan de gezondheid van anderen werd veroorzaakt.
Bovendien heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg geen bevoegdheden om de niet-reguliere zorg aan te pakken. Amsterdam laat het hier niet bij zitten en wil weten wat er speelt in Zuidoost.
De minister bekijkt momenteel of hij de wet kan aanpassen, zodat alternatieve genezers in de toekomst aangepakt kunnen worden. Tot die tijd kan hij weinig doen.
"We hebben gekeken of we het onderzoek zelf kunnen doen, maar dat was geen optie omdat we als gemeente geen titel hebben'', aldus de zegsman van de gemeente.
Amsterdam vraagt Klink nu vooruitlopend op de aanpassingen in de wet, de situatie in Zuidoost als pilot te nemen. Op die manier kan hij de concrete gevallen die bekend zijn toch onderzoeken, lichtte de woordvoerder toe.
De betreffende bijeenkomsten zijn vooral populair bij de Antilliaanse, Afrikaanse en Surinaamse gemeenschap, waar homoseksualiteit en hiv nog een taboe zijn.
De healings zouden mensen hiervan kunnen genezen, beweren de religieuze leiders. De gemeente vreest dat hiv-positieve mensen op deze manier van de reguliere zorg wegblijven, omdat ze in de waan verkeren dat ze beter zijn.
(Bron)

Geen opmerkingen: