woensdag, december 17, 2003

Afschaffing eurocent komt dichterbij

AMSTERDAM - De eurocent lijkt zijn langste tijd te hebben gehad. Als de belangstelling voor de kleinste euromunten blijft afnemen, zal De Nederlandsche Bank (DNB) voorstellen in alle winkels de bedragen aan de kassa af te ronden op 5 eurocent.
Het aantal voorstanders van de kleinste euromunten daalt snel. Volgens een peiling van DNB heeft 28 procent van de Nederlanders bezwaar tegen de afronding van bedragen op 5 eurocent, tegen 37 procent eerder dit jaar. Als minder dan eenvijfde van de ondervraagden begin 2004 protesteert, ziet DNB geen bezwaar om in heel Nederland contante bedragen bij de kassa af te ronden.
Uit dezelfde peiling blijkt dat 42 procent wil dat contante betalingen in winkels worden afgerond op 5 eurocent. Dat is een toename in vergelijking met juni toen 37 procent voor was. De centrale bank zal in het eerste kwartaal van 2004 nogmaals peilen, hoe Nederland denkt over de eurocenten.
Eind oktober maakte DNB al samen met onder meer de Consumentenbond en winkeliersclub RND bekend een proef met de afronding te beginnen.
(Bron)

Geen opmerkingen: